אז הנה זה קורה. הבוקר התחיל רגיל לגמרי. הכנתם קפה, צחצחתם שיניים, הכל זרם. ואז הגעתם לברז. הברז של הכיור במטבח. או אולי של המקלחת. ניסיתם לפתוח. כלום. נתקע. כמעט שברתם את היד בניסיון לפתוח אותו עד הסוף או לסגור אותו הרמטית. זה לא רק מעצבן, זה גם מרגיש כאילו הברז הזה פיתח אישיות מרדנית והחליט לשבות בדיוק עליכם. ובואו נודה בזה, מי רוצה להזמין אינסטלטור בשביל ברז סורר? בדיוק בשביל זה אנחנו כאן. כדי שתדעו למה הברז שלכם מתנהג כמו גוש בטון קטן, והכי חשוב – איך להחזיר אותו למוטב. לבד. בלי דרמות. בלי לקרוע את הכיס. הישארו איתנו, הולך להיות מעניין (ואפילו קצת מצחיק, נשבעים).
הסוד של הברז שנתקע: זה בדרך כלל לא קסם שחור
טוב, אולי קצת. לפעמים מרגיש שזה קסם שחור. אבל ברוב המקרים, הברז המרדני שלכם הוא תוצאה של תהליכים די רגילים בבית. לא נעים, אבל רגילים. בואו נצלול פנימה ונבין מה בדיוק הופך את הברז החייכן של אתמול לגוש מתכת זועף היום.
1. אבן, אבן, אבן (ואבנית)
זה האשם המרכזי, לרוב. המים בישראל ידועים בתכולת האבנית הדי מרשימה שלהם. האבנית הזאת, שהיא בעצם משקעי מינרלים כמו סידן ומגנזיום, מצטברת בכל מקום שהמים מגיעים אליו. כולל בתוך מנגנון הברז העדין שלכם. לאורך זמן, ההצטברות הזאת גורמת לחלקים הנעים בברז להיתקע, להשתפשף ולהתקשות. דמיינו גלגלי שיניים שמצופים בחול דק – בערך ככה זה מרגיש לברז המסכן שלכם.
2. שחיקה של החלקים הפנימיים – הזמן עושה את שלו
גם לברז יש תאריך תפוגה (פחות או יותר). חלקים פנימיים כמו אטמים, דיסקיות קרמיקה, גומיות ואפילו גוף הברז עצמו, יכולים להישחק עם הזמן. מים זורמים, טמפרטורות משתנות, שימוש יומיומי – כל אלה גורמים לבלאי. חלקים שחוקים פשוט לא מתפקדים כמו שצריך. הם עלולים להיתפס, להתעקם מעט, או לאבד את היכולת שלהם לנוע בחופשיות.
3. מחסור בשימון – כן, גם ברז צריך שמן (כמעט)
בחלק מהברזים, יש צורך בשימון קל של החלקים הנעים כדי שהתנועה תהיה חלקה. עם הזמן, חומר הסיכה הזה יכול להתייבש או להישטף. ברז בלי שימון נכון זה כמו לנסוע על אופניים בלי לשמן את השרשרת. זה אפשרי, אבל זה קשה, איטי, וחורק.
4. התקנה לא נכונה? אולי…
לפעמים, וזה קורה, הבעיה בכלל התחילה עוד בהתקנה. אם הברז לא הותקן כמו שצריך, או שנעשה שימוש בחלקים לא מתאימים, זה יכול לגרום לתקלות בתפקוד כבר מההתחלה, או להחמיר תקלות אחרות לאורך זמן.
אוקיי, אז הבנו למה זה קורה. השאלה הגדולה היא: מה לעשות עכשיו? לרוץ לאינסטלטור? להחליף את כל הברז? לנשום עמוק ולנסות לבד?
אנחנו לגמרי בעד האופציה השלישית. לפחות לנסות. הנה למה:
5 סיבות למה שווה לנסות לתקן את הברז לבד (אפילו אם אתם קצת פוחדים)?
הפחד מתיקונים בבית מובן לגמרי. מי רוצה להציף את הבית? אבל לפעמים, הפתרון כל כך פשוט, שחבל לא לנסות. ולמה? בגלל הסיבות הבאות:
- כסף: אינסטלטור עולה כסף. לפעמים הרבה כסף. חלקים פנימיים לברז? בדרך כלל שקלים בודדים. חומרי ניקוי? גם לא בשמיים. החיסכון יכול להיות משמעותי.
- זמן: לחכות לאינסטלטור? לתאם שעות? הברז התקשה דווקא בשבת בבוקר? אם תעשו את זה לבד, תחסכו את כל הבלאגן. כמה שעות גג (לפעמים פחות), ויש לכם ברז חדש.
- סיפוק: יש משהו נורא מספק בלפתור בעיה בבית לבד. זה גורם לכם להרגיש קצת כמו סופרמן (פחות או יותר). תחושת הישג קטנה וכיפית.
- הבנה: תלמדו איך הברז שלכם עובד. זה ידע שיישאר איתכם ויעזור לכם בפעמים הבאות, אולי גם עם ברזים אחרים.
- אתגר: נו, מודה. יש פה גם אלמנט של אתגר קטן. האם תצליחו לנצח את גוש המתכת המרדני הזה? ספוילר: כנראה שכן!
שאלות ותשובות מהירות בפינת המומחים:
שאלה: האם כל ברז קשה לפתיחה ניתן לתיקון עצמי?
תשובה: ברוב המקרים כן, במיוחד אם הבעיה היא אבנית או שחיקה קלה. ברזים מאוד ישנים או כאלה עם נזק מבני משמעותי עשויים לדרוש החלפה, אבל כדאי לנסות לפני שמוותרים.
שאלה: כמה זמן אמור לקחת תיקון כזה?
תשובה: תלוי בסוג הברז ובמידת הניסיון שלכם. פעם ראשונה יכולה לקחת שעה-שעתיים. אחרי שתצברו קצת ביטחון, זה יכול להיות גם פחות משעה.
שאלה: איזה כלים בסיסיים אני צריך?
תשובה: מפתח שוודי (או סט מפתחות), מברגים (פיליפס ושטוח), סכין יפני או כלי עדין להסרת מכסים, מברשת קטנה (מברשת שיניים ישנה עובדת מעולה!), ודלי או סמרטוטים ללכידת מים מטפטפים.
בואו נפרק את הברז הזה לחלקים (בלי לשבור שום דבר, כמובן!)
מוכנים? יאללה. זה הזמן לצלול לעומק העניינים. השלב הראשון והכי חשוב לפני שנוגעים בכל דבר – סגירת המים! לא בא לכם להציף את הבית, נכון? אתם צריכים לאתר את ברזי הניל (בדרך כלל מתחת לכיור או ליד האסלה) ולסגור אותם היטב. בברז מקלחת, בדרך כלל יש ברז ראשי באמבטיה או בחדר השירות.
שלב 1: סגור את המים. עכשיו. ברצינות. לכו לסגור.
שלב 2: זהה את סוג הברז שלך. יש כמה סוגים עיקריים, והדרך לפרק אותם מעט שונה:
- ברז פרח (ברז מיקסר) עם מנגנון קרמי: הסוג הכי נפוץ היום. יש לו ידית אחת לשליטה על המים החמים והקרים ועל הזרם. בפנים יש מנגנון עם דיסקיות קרמיקה.
- ברז פרח עם כדור (Ball Faucet): פחות נפוץ היום, אבל קיים. יש לו ידית אחת שזזה על כדור מתכת.
- ברז פרפר/ברז ידיות (Compression Faucet): הסוג הישן והטוב, עם שתי ידיות נפרדות למים חמים וקרים. בפנים יש אטמים (גומיות).
- ברז עם מחסנית (Cartridge Faucet): נראה לפעמים כמו ברז פרח, אבל בפנים יש מחסנית שלמה ששולטת על המים. קל יחסית להחליף אותה.
רוב הסיכויים שיש לכם ברז פרח עם מנגנון קרמי או מחסנית. נתמקד בהם, כי הם הרוב, והבעיות בהם דומות.
שלב 3: פרק את הידית. זה החלק שדורש לפעמים קצת בלשות. ברוב הברזים המודרניים, יש בורג שמחזיק את הידית במקום. הבורג הזה בדרך כלל מוסתר מתחת למכסה קטן בצבע כחול/אדום (לחם/קר) או מתחת לפקק קטן מאחור או מלמעלה. השתמשו בסכין יפני עדינה או כלי דומה כדי להסיר בזהירות את המכסה. ואז, עם המברג הנכון, שחררו את הבורג. שמרו את הבורג והמכסה במקום בטוח! (זה חשוב!) אחרי ששחררתם את הבורג, הידית אמורה להתרומם או להשתחרר בקלות יחסית. אם היא תקועה, נסו להזיז אותה בעדינות תוך כדי משיכה. לא בכוח!
שלב 4: חשוף את המנגנון הפנימי. מתחת לידית תמצאו כיסוי כלשהו. זה יכול להיות פעמון מתכת, מכסה פלסטיק, או טבעת מחזיקה. בדרך כלל תצטרכו מפתח שוודי כדי לשחרר את הטבעת הזו או את הכיסוי. שימו לב איך הכל מורכב. אולי אפילו צלמו תמונה עם הטלפון. זה יעזור לכם אחר כך כשתרכיבו הכל חזרה.
שלב 5: הוצא את המנגנון. עכשיו אתם מגיעים ללב העניין – המנגנון (מחסנית או דיסקיות קרמיקה). משכו אותו בעדינות כלפי מעלה. לפעמים תצטרכו קצת "לשכנע" אותו לצאת, במיוחד אם יש הרבה אבנית. אבל שוב, בעדינות. אל תשברו שום דבר. אם זה מנגנון קרמי, תראו כנראה גליל פלסטיק או מתכת שבתוכו יושבות הדיסקיות. אם זו מחסנית, תראו יחידה שלמה שנראית כמו גליל גדול יותר.
שאלות ותשובות מהירות בפינת המומחים (המשך):
שאלה: מה ההבדל העיקרי בין ברז עם מנגנון קרמי לברז עם מחסנית?
תשובה: בברז קרמי הדיסקיות הן החלק המרכזי שניתן לנקות או להחליף. במחסנית, כל המנגנון יחידה אחת. בדרך כלל קל יותר להחליף מחסנית שלמה מאשר לנקות או להחליף חלקים במנגנון קרמי נפרד.
שאלה: מאיפה אני יודע איזה סוג מנגנון או מחסנית אני צריך להחליף?
תשובה: הכי טוב זה לקחת את המנגנון או המחסנית הישנה לחנות למוצרי אינסטלציה או חנות עשה זאת בעצמך. יתאימו לכם שם את החלק המדויק לפי הדגם הישן. אם יש לכם את שם היצרן ודגם הברז, זה בכלל חגיגה.
שאלה: מה אם אני לא מצליח לפתוח את הבורג שמחזיק את הידית?
תשובה: לפעמים אבנית או חלודה מקשות על זה. נסו לרסס מעט חומר מסיר חלודה (WD-40 או דומה) ולהמתין כמה דקות. השתמשו במברג בגודל הנכון כדי לא לפגוע בראש הבורג. לפעמים צריך קצת סבלנות.
הניקוי הגדול: להחזיר לברז את הנעורים
אוקיי, המנגנון בחוץ. עכשיו מגיע שלב הניקוי, שהוא לרוב הפתרון לבעיה.
שלב 6: נקה את המנגנון ואת בית הברז. זה החלק הקריטי לטיפול באבנית. השריית המנגנון (או הדיסקיות הקרמיות, אם זה ברז כזה) בחומר מסיר אבנית היא הפתרון הכי יעיל. אפשר להשתמש בחומץ לבן מחומם (אפקטיבי וידידותי יותר), או בחומרים ייעודיים להסרת אבנית. השרייה לכמה שעות, או אפילו לילה, תעשה פלאים. בזמן שהמנגנון מושרה, נקו גם את הפתח בברז עצמו שבו המנגנון יושב. גם שם מצטברת אבנית. השתמשו במברשת קטנה או ספוגית כדי לקרצף בעדינות את המשקעים.
שלב 7: בדוק חלקים שחוקים והחלף במידת הצורך. בזמן שהמנגנון נקי, בדקו אותו מקרוב. האם האטמים נראים סדוקים, יבשים או שחוקים? האם דיסקיות הקרמיקה נראות שבורות או סדוקות (למרות שזה נדיר יחסית)? אם כן, זה הזמן להחליף אותם. כפי שאמרנו קודם, קחו את החלק לחנות להתאמה מדויקת.
שלב 8: שימון קל (אופציונלי, אבל מומלץ). בחלק מהברזים, במיוחד בברזי כדור, מומלץ למרוח מעט גריז סיליקון מיוחד לאינסטלציה על האטמים והחלקים הנעים לפני ההרכבה. הגריז הזה לא רעיל ובטוח לשימוש במי שתייה. הוא עוזר לתנועה חלקה ומונע שחיקה. ודאו שזה גריז המיועד לאינסטלציה ולא גריז רגיל!
ההרכבה מחדש: הרגע המכריע
זה הרגע שבו אתם מרגישים קצת כמו מנתחים (רק עם פחות לחץ ועם ברז במקום מטופל).
שלב 9: הרכב את המנגנון בחזרה. הכנס את המנגנון הנקי (או החדש) בחזרה לתוך בית הברז. ודא שהוא נכנס ישר ומיושר לפי החריצים או הסימנים שהיו קודם. אם צילמתם תמונה, זה הזמן להיעזר בה. ודא שהגומיות והאטמים יושבים נכון במקומם.
שלב 10: סגור את כל החלקים. הרכב בחזרה את הטבעת המחזיקה, את הכיסוי, ואת הידית. הדק את הברגים בעדינות אך בחוזקה. אל תהדק יתר על המידה! פלסטיק ומתכות עדינות עלולות להישבר. הידית צריכה לשבת יציב אבל עדיין לנוע בחופשיות.
שלב 11: פתח את המים ובדוק. זה הרגע של האמת. פתח בעדינות את ברזי הניל שסגרת בהתחלה. בהתחלה יכול להיות קצת רעש או שפריצים – זה נורמלי, האוויר יוצא מהצנרת. בדוק את הברז. האם הוא נפתח ונסגר בקלות? האם יש נזילות מסביב לידית או מבסיס הברז? אם הכל נראה תקין, סחטיינים! ניצחתם את הברז!
שאלות ותשובות מהירות בפינת המומחים (סיום):
שאלה: יש נזילה קטנה אחרי ההרכבה, מה עושים?
תשובה: סגור מיד את המים. הנזילה מעידה בדרך כלל שהמנגנון לא יושב לגמרי נכון, שאחד האטמים לא במקומו, או שהטבעת המחזיקה לא מהודקת מספיק (או מהודקת מדי). פרק שוב בעדינות, בדוק את מיקום האטמים והמנגנון, ונסה להרכיב מחדש.
שאלה: הברז עדיין קשה אחרי הניקוי וההרכבה, מה יכול להיות?
תשובה: ייתכן שהבעיה היא לא רק באבנית אלא שחיקה משמעותית של המנגנון עצמו, או אפילו בעיה בגוף הברז. במקרה כזה, ייתכן שיהיה צורך להחליף את המנגנון כולו או לשקול החלפת הברז.
שאלה: האם כדאי להחליף את כל האטמים או הגומיות כל פעם שמפרקים ברז?
תשובה: זו בדרך כלל לא החלפה יקרה, ואם כבר פתחתם את הברז, זה יכול להיות זמן טוב להחליף חלקים שנראים לכם גבוליים. זה יכול למנוע בעיות עתידיות.
שאלה: מתי אני צריך לוותר ולקרוא לאינסטלטור?
תשובה: אם ניסיתם את כל השלבים, בדקתם את החלקים, ואתם עדיין לא מצליחים לתקן את הבעיה, או אם אתם נתקלים בקושי יוצא דופן בפירוק/הרכבה או חוששים לגרום לנזק גדול יותר – זה הזמן הנכון לקרוא למומחה. עדיף אינסטלטור שיטפל בבעיה במהירות וביעילות מאשר נזק מים רציני בבית.
מניעה: כדי שהברז יישאר שמח לאורך זמן
אחרי שהחזרתם את הברז לחיים, אתם בטח רוצים שהוא יישאר ככה. הנה כמה טיפים פשוטים למניעה:
- ניקוי תקופתי: מדי פעם, נקו את ראש הברז (המקום שיוצאים ממנו המים) מחלקיקי אבנית. יש כלים קטנים שניתן להבריג לפתוח אותו. גם ניקוי חיצוני של הברז מחומרים שעלולים להצטבר עוזר.
- שימוש עדין: נכון, ברז נועד לשימוש, אבל הפעלת כוח מופרז עלולה להזיק למנגנון הפנימי. סגרו את הברז בעדינות מספקת כדי לעצור את זרם המים, אין צורך להפעיל כוח של ספורטאי אולימפי.
- סננים או מרככי מים: אם אתם גרים באזור עם מים קשים במיוחד, שקלו התקנת מסנן אבנית נקודתי לברזים מסוימים או אפילו מרכך מים ראשי לכל הבית. זה יפחית משמעותית את הצטברות האבנית ויאריך את חיי הברזים ומכשירי חשמל נוספים.
- טיפול בנזילות קטנות מיד: נזילה קטנה שמתחילה היא סימן אזהרה. אל תחכו שהיא תהפוך לבעיה גדולה או שתשפיע על תפקוד הברז. טיפול מיידי בדרך כלל קל וזול יותר.
אז הנה לכם. המדריך המלא (ולא משעמם, נכון?) לטיפול בברז סורר. התחלנו בהבנה למה זה קורה, עברנו דרך הדילמה של "עשה זאת בעצמך" ועד לשלבי הפירוק, הניקוי, ההרכבה מחדש והמניעה לעתיד.
עכשיו, כשאתם נתקלים בברז קשה לפתיחה, במקום להתעצבן, תוכלו לנשום עמוק, להיזכר במה שלמדתם כאן, ולגשת למשימה עם ביטחון. רוב הסיכויים שתצליחו לחסוך לעצמכם זמן, כסף, והרבה תסכול. ואם בסוף גיליתם שהבעיה מורכבת מדי, או שאתם פשוט מעדיפים שמומחה יטפל בזה – אנחנו תמיד כאן לרשותכם. אבל תנו לעצמכם צ'אנס קודם. מגיע לכם!